Fenntartható jövő

Minden ami megújuló energiaforrás, a fenntartható jövőért!

Én vétkem, én vétkem

2017. február 13. 09:30 - Feggaris

A Föld egy különleges és kiváltságos bolygó, hiszen adottságai lehetővé teszik, hogy élőlények népesíthessék be a felszínét. A hozzá legközelebbi csillag, a Nap pedig ingyenes ajándékával, az éltető energiával biztosítja az ehhez szükséges fényt és meleget.

 

41957711_l.jpg

És mindezek együtt teszik lehetővé az életet

A Föld és a Nap adottságainak, illetve az egymáshoz fűződő kapcsolatuknak köszönhetően ideális a légkör összetétele, a hőmérséklet, a fény, a víz halmazállapota és az évszakok váltakozása – így tehát az élethez szükséges minden feltétel adott.

De ez már nem sokáig lesz magától értetődő

Az ember, akárcsak a többi élőlény, folyamatosan alakította a környezetét. Már a kezdetektől hatással voltunk a természetre, hiszen vadásztunk és gyűjtögettünk a táplálkozáshoz, tüzet raktunk a hideg ellen. Majd egyre többen lettünk, az igényeink nőttek és változott az életvitelünk is. Földművelésbe kezdtünk, állatokat tenyésztettünk és településeket hoztunk létre. Fokozatosan egyre nagyobb területet foglaltunk el a természettől, így alkottunk hatalmas városokat, óriási legelőket.

Radikális változást okoztunk

Évszázadokon keresztül a természet adta energiát hasznosítottuk. A napfény éltette növények és állatok tápláltak minket, a víz és a szél energiáját pedig különböző szerkezetekkel fordítottuk a saját javunkra. A fosszilis energiaforrások elterjedésével azonban fokozatosan változtak meg a szokásaink. A megújuló energiaforrások háttérbe szorultak, és előtérbe kerültek az olcsóbban elérhető, ugyanakkor komoly környezeti károkat okozó lehetőségek.  

És mi rossz útra tévedtünk

Újra és újra vétkezünk a minket körülvevő környezet ellen. A Föld adottságait kihasználva elveszünk a természettől, de elfelejtünk visszaadni. Ha így folytatjuk, hamarabb feléljük a lehetőségeink, mint ahogy gondolnánk. De még nem késő jó útra térni, hiszen a „vezeklés” lehetősége ott van az orrunk előtt.

A környezetünk remek lehetőséget kínál

Ahelyett, hogy egyszer használható energiát alkalmazunk, forduljunk a megújuló források felé. A nap, a szél és a víz hatalmas energiája kiválthatja a fosszilis forrásokat, amelyek komoly környezeti károkat okoznak. És ha emellett a mindennapjainkat is tudatosabban formáljuk, a vásárlás és a hulladékkezelés során szem előtt tartjuk a környezetünk igényeit, akkor sokat javíthatunk a helyzeten.

És talán a Föld megbocsájtja a vétkeinket.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenntarthatojovo.blog.hu/api/trackback/id/tr212241720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása