Fenntartható jövő

Minden ami megújuló energiaforrás, a fenntartható jövőért!

Napelemes nyelvvizsga 2.

2017. január 12. 10:00 - Feggaris

Levél egy kedves barátnak

A vizsga elkezdődött, az idő pörög. A másodpercek telnek, csak telnek, a feladatok egymást követik. Lassan lejár az idő, de egy fontos feladat még hátravan. A levélírás bizony a nyelvvizsga egyik legtöbbet számító feladata, amelynek pontos teljesítése nagyon fontos a jobb százalékért.

Hogy is néz ki ez a napelemes nyelvvizsgán?

 

35362064_l.jpg

Kedves Kócián!

Megkaptam leveledet, köszönöm a jókívánságokat. Örömmel olvastam a lakásvásárlás részleteit, jó tudni, hogy rátaláltatok álmaitok otthonára.

Természetesen szívesen segítek a napelem kiválasztásában.

Kérdésednek utána néztem korábbi jegyzeteimben, és a különböző típusokról röviden a következőket tudnám mondani.

A kristályos napelem soros kötésű szilícium cellákból készül – ennek különböző altípusait az előállítás módja különbözteti meg. A monokristályos napelem alkotóelemét a készítés során henger alakúra húzzák, majd miután megdermed „felszeletelik” és így állítják össze a modult. A polikristályos változat esetében négyzet alakú tömböket készítenek, és ennek szeleteiből hozzák létre a panelt.

Mivel az alkotóelemek összetétele lényegében megegyezik, a teljesítményüket tekintve nincs nagy eltérés. Általánosságban elmondható azonban, hogy a monokristályos a forró égöv alatt, míg a polikristályos északon hatékonyabb.

A napelemek másik fő típusa a vékonyrétegű, amelynek előállítása során a félvezető réteget közvetlenül a hordozó felületre viszik fel. Ez értelemszerűen teljes másképp készül, mint a korábban említett kristályos típusok, ún. fizikai vagy kémiai lecsapatással végzik a folyamatot. A altípusok közül a mikromorf szilícium (µSi) és az amorf szilícium (aSi) a legelterjedtebb.

És hogy számodra melyik az ideális?

Ehhez figyeld meg a lakókörnyezeteteket, illetve konzultálj egy szakemberrel. Mielőtt felszereltettük a sajátunkat, mi is hosszasan készültünk a vásárlásra. De elárulhatom, hogy a sok utánajárás eredményes volt, sikerült egy minden szempontból megfelelő napelemet választanunk.

Várom a fejleményeket.

Addig is minden jót, üdvözlettel:

Lócián

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenntarthatojovo.blog.hu/api/trackback/id/tr6912111573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása