Fenntartható jövő

Minden ami megújuló energiaforrás, a fenntartható jövőért!

A színfalak mögött

2017. január 30. 09:00 - Feggaris

Így készül a napelem

Szeretjük felfedezni a minket körülvevő világot. Kíváncsi természetünk egyre csak a dolgok megismerése felé vezet minket – éppen ezért elemeire szedjük a golyóstollat, és olykor saját kezűleg vágunk bele a bicikliszerelésbe. De szeretünk utánanézni a „szét nem szedhető” dolgoknak is, megismerni például az üveg, a kártyapakli, vagy a mobiltelefon előállítását.

 

De kíváncsiak vagyunk a napelemre is

 

52471062_l.jpg

Ez a különleges rendszer ugyanis megannyi érdekességet rejt magában. A különböző gyártók közel azonos technikával hívják életre a napfényből energiát előállítani képes modulokat, amelyek alapanyaga szinte kivétel nélkül a mono- vagy polikristályos szilícium.

Lássuk most a gyártás lépéseit

 

1. Felületkezelés

 

A szilíciumból öntvényt készítenek, amit felszeletelve vékony lapokat állítanak elő. A folyamat során azonban a felület szennyeződik, ezért lúgos vagy savas maratásra van szükség a megtisztításhoz.

A kezelt felületet ezt követően beszennyezik – de nem az általunk elsőként elképzelt módon. A szilícium egyes részeihez különböző adalékanyagokat kevernek, aminek következtében létrehozzák az N- és P-típusú félvezetőket.

2. Összeállítás

A felületkezelt szilícium lapok ekkor még nem állnak teljesen készen arra, hogy egy tökéletesen működő napelem részei legyenek. A fénytörési tulajdonság kialakításához ugyanis még be kell vonni ezeket egy visszaverődés gátló anyaggal – ami általában titán-dioxid.

Eközben ezüstből és alumíniumból előkészítik az ún. kontaktusrácsot, és erre helyezik rá az előkészített szilícium lapokat. A megfelelő kezeléseknek köszönhetően ez a rendszer már megfelelő teljesítményre képes, lényegében ekkorra megszületett egy jó villamos vezető.

3. Ellenőrzés

A létrehozott napelem modult különböző körülmények között tesztelik, és megvizsgálják a feszültség-áramerősség görbéjét. A hibás darabokat leselejtezik, a jókat pedig kategorizálva piacra dobják.

 

A napelemek biztosítják számunkra a mindennapi élethez szükséges energiamennyiséget, és a működésük során nem terhelik meg a környezetet. Nem bocsátanak ki káros anyagot, hiszen a folyamatosan megújuló napenergiát hasznosítják

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fenntarthatojovo.blog.hu/api/trackback/id/tr2512148427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

commando 2017.01.31. 08:23:52

Néhány szóban jó lett volna leírni a monokristályos és a polikristályos napelem közötti alapvető különbséget, mely lényeges szempont a kinyerhető teljesítmény tekintetében. Amúgy a leírtak korrektek.
süti beállítások módosítása