Fenntartható jövő

Minden ami megújuló energiaforrás, a fenntartható jövőért!

Fényes megoldás

2017. január 23. 12:00 - Feggaris

Napenergia, a titkos fegyver

Hallottál már Edward Murphyről? Nem? Pedig a világhírű törvényét biztosan ismered – „ami elromolhat, az el is romlik”. Bizony-bizony, mindannyian sokat emlegetjük Edward Muprhy, amerikai mérnök mondatát, ha valami nem a tervek szerint alakul.

 

44393660_l.jpg

Mondjuk, amikor lemerül a számológép

A matematika órán, az érettségin vagy a munkahelyen levő számológép általában pont akkor romlik el, hogyha szükség lenne rá. Hiába minden igyekezet, ilyenkor ugyanis kizárólag az elemcserével lehet működésre bírni ezt a kis szerkentyűt.

 

Szóba kerül Murphy akkor is, amikor lemerül a telefon

Ismered az érzést, amikor nagyon sürgősen kellene telefonálnod, azonban a mobilt előkapva egy igen alacsony akkumulátorszint fogad? De talán még rosszabb a helyzet, amikor az erdőben túrázva lenne szükséged a telefonba rejtett térképre, de a GPS használatához sajnos nincs elegendő energia.

 

Murphy törvényét a kerékpárosok is emlegetik

Amikor hosszabb útra indul valaki, alaposan ellenőrzi a felszerelést. Nincs biciklista, aki elindulna pótbelső vagy bukósisak nélkül, de az elemre csak kevesen gondolnak. Így a többségnek igen nagy esélye van arra, hogy egyik pillanatról a másikra láthatatlanná váljon. A lámpa azonban rendkívül fontos a biztonságos közlekedéshez, éppen ezért ez elég komoly probléma.

 

És Murphynek „köszönhetően” biztos, hogy áramszünet is a dokumentum elmentése előtt lesz

És persze pont ilyenkor akkumulátor nélkül, töltőről működik a számítógép. Így hát pillanatok alatt sötétbe borul a kijelző, a fontos dokumentum pedig örökre elillan. Hiába működik pár perc múlva újra a rendszer, az utolsó mentés óta begépelt adatok semmivé válnak.

 

Mindezek azonban nem történhetnének meg a napelemmel

A napenergia fényes megoldást kínál ezekre a problémákra, lényegében orvosolja a „Murphy-problémát”. A napelemes számológép nem fog lemerülni, a mobiltelefon a civilizációtól távol is feltölthető a napelemes töltővel és a pótelemre sem lesz szükség a biciklilámpa hosszú távú működéséhez. És ha saját magunk termelünk áramot, és így függetlenné válunk az áramszolgáltatótól, akkor nem kell a váratlan áramszünettől tartanunk.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fenntarthatojovo.blog.hu/api/trackback/id/tr3812111705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2017.01.24. 18:43:03

"És ha saját magunk termelünk áramot, és így függetlenné válunk az áramszolgáltatótól, akkor nem kell a váratlan áramszünettől tartanunk."

És akkor a kezed belelógott a bilibe, és felébredtél...

KovácsLajos19 2017.01.24. 19:14:56

Ezt most miért? Napelemes számológép 40 éve minimum van. Aki fontos dokumentumokkal dolgozik 1. Automatikusan ment néhány percenként 2. Pchez szünetmentes tápot használ 3. Laptopon nem akkor kezdi a banánköztársaság alaptörvényét írni mikor 3% kraft maradt. Aki okostelefonnal megy túrázni, gratula, de a hordozható akksik korában ez sem lehetetlen. Kerékpáros akinek túra közben merül le a lámpája? És egyedül van, a civilizaciótól messze és nincs nála egy zseblámpa, fejlámpa akármi? Pech.

midnight coder 2017.01.24. 19:37:17

Napelemes számológép már 30 éve van - ehhez persze tegyük hozzá, hogy egy mezei számológép áramfogyasztása már akkor is minimális volt. A napelemes mobiltöltő pedig elsősorban power bank ami sok-sok idő alatt tud újratöltődni napenergiával.

szepipiktor 2017.01.24. 21:29:53

És azt halottad, hogy amiről írtál, az több évtizedes már?
Ja és a dinamóról?
És a parlamenti vitáról? Mikor is kell a lámpa a kerékpáron? És mikor működik a napelemes energiaforrás????

szepipiktor 2017.01.24. 21:30:46

Várom holna a posztodat arról, hogy miér célszerű vízport vinni a sivatagba!
süti beállítások módosítása