Fenntartható jövő

Minden ami megújuló energiaforrás, a fenntartható jövőért!

A kiváltságos bolygó

2017. február 09. 16:34 - Feggaris

Az élet nélkülözhetetlen feltételei

A Galaxisban több százmilliárd csillag található, amelyek körül kb. 50 milliárd bolygó kering. Ezek a saját Naprendszerünkhöz hasonlóan „működnek”, de van egy rendkívül fontos különbség. Az eddigi kutatások eredményei alapján nincs olyan bolygó, amely a Földhöz hasonló lenne.

Mert csak itt adottak az élet nélkülözhetetlen feltételei

 

50463320_l.jpg

Amelyek részben a Napnak köszönhetően teljesülnek

A csillagok között kicsinek számító Nap átmérője a Földéhez képest 109-szer nagyobb. Ez az arány teszi lehetővé, hogy a Nap ideális távolságban tartsa pályáján a Földet. Ennek köszönhetően a víz cseppfolyós halmazállapotban található meg a bolygón, ami nélkülözhetetlen feltétele az életnek. Továbbá szintén ennek a távolságnak köszönhető, hogy a Földön ideális hőmérséklet van – a Nap felmelegíti a talajt, ami a hőt visszasugározva befolyásolja a légkör hőmérsékletét.

De a Föld adottságai nélkül mindez nem lenne elég

A bolygónk 24 óra alatt fordul meg saját tengelye körül – ami ugyan elsőre felesleges információnak tűnhet, de bizony nélkülözhetetlen tényezője az élet lehetőségének. A Naphoz közelebb található Merkúr sokkal lassabban fordul meg, és ezért a felszínét más módon éri a napfény – a napsütötte oldalán akár plusz 400, míg a sötétebb felén akár mínusz 150 fok is előfordulhat.

A Föld egy év alatt 924.375.700 km-t tesz meg a Nap körül keringve. Ez csakis egy hihetetlen átlagsebességgel érhető el, amely hatással van az évszakok váltakozására is. Ha ezek nem a megszokott ütemben követnék egymást, akkor a növények és az állatok ma ismert fejlődése lehetetlenné válna.

Az élethez a Nap és a Föld adottságain felül a légkörünk összetétele is nélkülözhetetlen. A levegő pontos összetétele döntő fontosságú, hiszen ha a gázok aránya felborulna, akkor bizony súlyos következményekkel kellene számolnunk – az élethez nélkülözhetetlen oxigén nélkül csupán néhány pillanatig létezhetnénk.

A Földünk tehát kiváltságos bolygó

A körülmények szerencsés együttállásának köszönhetően létezhet élet a hegyek és dombok, folyók és tavak által tarkított felszínen. Éppen ezért különösen fontos, hogy megvédjük a Földet, ezt a kiváltságos és számunkra tökéletes bolygót. Ragadjunk meg minden lehetőséget, hogy felelősségteljesen élhessünk itt, és óvjuk meg a minket körülvevő világot.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenntarthatojovo.blog.hu/api/trackback/id/tr9412241680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása