Fenntartható jövő

Minden ami megújuló energiaforrás, a fenntartható jövőért!

A napenergia különleges felhasználása

2017. január 19. 10:30 - Feggaris

Zöld megoldás a köbön

Az megvan, hogy a kerékpár környezetkímélőbb, mint az autó?

 

Egyrészt olcsóbb az előállítása, másrészt a működéséhez nincs szükség a fosszilis üzemanyag elégetésére – így tehát nem keletkeznek az üvegházhatást felerősítő gázok. Ráadásul a kerékpározás az egészségre is jó hatással van, hiszen átmozgatja az izmokat, edzi a szívet és élénkíti a vérkeringést.

10024616_l.jpg

 

És az megvan, hogy a napelemmel környezetkímélő módon termelhetünk áramot?

A napfény megújuló energiaforrás, ráadásul nem kerül pénzbe. A Nap energiája folyamatosan érkezik a Földre, és ennek hasznosítása egyáltalán nem jár szén-dioxid kibocsátással. A napelemekkel megtermelhetjük a mindennapokhoz szükséges energiamennyiséget, tehát nem lenne szükségünk a környezetet károsító energiaforrásokra, pl. a fosszilis tüzelőanyagokra.

Na de az megvan-e, hogy ma már ez a kettő együtt is létezik?

Biztosan hallottál már az elektromos bicikliről. Ez a megoldás mindazok számára remek lehetőség, akiknek nap mint nap több kilométert kell tekerniük, és ehhez egy kicsit „könnyebb” lehetőséget keresnek. Az elektromos rásegítéssel működő kerékpárok alapvetően rendelkeznek egy akkumulátorral, ami ideig-óráig biztosítja a gyorsabb lendülethez szükséges energiát.

És ma már létezik egy igazán innovatív megoldás – a napelemes kerékpár. Ezzel nem jelenthet gondot az akkumulátor töltöttsége, hiszen menet közben és a parkoláskor egyaránt töltődhet az energiaszint.

A napelemes bicikli tehát duplán környezetkímélő megoldás.

De hogyan lesz ebből zöld megoldás a köbön?

Hollandia messze földön híres bicikliforgalmáról, így tehát nem meglepő, hogy itt épült meg a világ első napelemes kerékpárútja. A fejlesztést több éven át tesztelték, majd 2014-ben birtokba vehették a kerékpárosok. A betonlapba szerelt napelemek hatékonysága a folyamatos koszolódás miatt alacsonyabb, mint a háztetőkre helyezett paneleké, ugyanakkor a terület kihasználhatósága miatt egy 100 méteres szakaszon akár 3 háztartás energiaigénye is megtermelhető.

 

A napenergia felhasználásának módszereit régóta ismeri az emberiség. Kezdetben csupán a házak tájolásával igyekeztek hasznosítani ezt az ingyenes „adottságot”, de ma már megannyi különleges lehetőség kínálkozik erre. A kutatók kifejlesztették például a napenergiával működő kerékpárokat és bicikli utat, amelyekkel – így együtt – akár háromszorosan is „zöldek” lehetünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenntarthatojovo.blog.hu/api/trackback/id/tr3612111655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása