Fenntartható jövő

Minden ami megújuló energiaforrás, a fenntartható jövőért!

A te életedhez hány Föld kellene?

2017. február 01. 14:23 - Feggaris

A Földön jelenleg több mint hét milliárdan élünk. Az életben maradáshoz mindenkinek szüksége van bizonyos feltételekre, és ezt a bolygónk a „készlet erejéig” biztosítja számunkra. A földi erőforrások meghatározott mértékben állnak rendelkezésünkre, ha ezek elfogynak, akkor bizony nincs tovább.

47108086_l.jpg

Éppen ezért kell tudatosan élnünk

A mindennapi életünk során kihasználjuk a lehetőségeinket, de rendkívül fontos, hogy ne akarjunk többet, mint amennyi feltétlenül szükséges. Ugyanis ha telhetetlenek vagyunk, a Föld készleteit hamarabb felélhetjük, az erőforrások nem lesznek képesek a fogyasztásunknál gyorsabban reprodukálódni.

Így idővel búcsút mondhatunk a bolygónknak – és vele együtt az életnek.

Az ökológiai lábnyom értéke megmutatja, hogy az adott technológiai fejlettség mellett egy embernek (egy csoportnak vagy egy egész társadalomnak) milyen mennyiségű földre és vízre lenne szüksége önmaga fenntartásához. A William Rees és Mathis Wackernagel kanadai ökológusok által meghatározott számítás eredményéből kiolvasható az emberek tényleges fogyasztását.

Hogy ez miért jó?

Az irányszám megmutatja, hogy milyen mértékben használjuk a Föld javait. Ebből látható, hogy hány embert tudna még a bolygó „kényelmesen” eltartani, ugyanis a számokból kikövetkeztethetjük a még rendelkezésünkre álló területek mértékét.

No és mit mutatnak a számok?

Röviden megfogalmazva: a sötét jövőt. A Föld méretét és a népesség számát összevetve egy emberre 1,8 hektár jutna – elvileg. Néhány évtizeddel ezelőtt egy ember átlagosan 0,88 hektárt igényelt, ma azonban más idők járnak. Az ökológiai lábnyom mértéke egy ember esetében átlagosan 2,2 hektár, sőt, ez a szám Magyarországon eléri 3,7-t is. (Ez az érték az átlagot mutatja, hiszen vannak kisebb és nagyobb ökológiai lábnyommal rendelkező emberek.)

A cél azonban nem az ijesztgetés

Az analízis során felmerülhetnek hibák, így a számítás végeredménye nem minden esetben pontos. De még így is iránymutató. Az ökológiai lábnyom célja nem a pesszimista jövőkép felvázolása, hanem a változásra való késztetés. Mi magunk használjuk a Föld erőforrásait, éppen ezért csakis mi ügyelhetünk a mértékletességre. Ha tudatosan alakítjuk a mindennapjainkat, akkor hozzájárulhatunk a bolygónk egészségéhez és eltartó képességének növeléséhez.

De mit tehetünk?

Előre csak előre, lássuk mi lesz belőle!

Először is vizsgáljuk meg, mekkora a saját ökológiai lábnyomunk – ehhez az interneten több segítséget is találhatunk (pl. http://www.labnyom.wwf.hu/hu/index). Ha az érték túl magas, akkor megannyi módon változtathatunk rajta – az autós közlekedés minimalizálása, az étkezésünk megreformálása és a megújuló energiaforrások használata mind remek megoldás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenntarthatojovo.blog.hu/api/trackback/id/tr2412174412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása