Fenntartható jövő

Minden ami megújuló energiaforrás, a fenntartható jövőért!

Variációk egy nyelvvizsgára 1.

2016. december 22. 18:22 - Feggaris

Te tudsz „napelemül”?

Kétségbe esve veszed tudomásul, hogy közeledik a nyelvvizsga napja. Sokat készültél, de mégsem érzed elégnek, hiszen olyan sok különböző feladat van.

Bepánikolsz. Aztán rádöbbensz, hogy lehet szótárt használni, és egy kicsit megnyugodsz. Így már nem tűnik teljesen lehetetlennek a dolog.

 A napelem kiválasztása pont olyan akár egy nyelvvizsga. Hosszasan kell rá készülni, és érdemes mindennek utána nézni. A vizsga eredménye hatással van az életre, hiszen befolyásolja a leendő munkalehetőségeket és a tanulmányokat. A napelem kiválasztása szintén hatással lesz a későbbiekre, a mindennapi életre, a számlák végösszegére.

27195123_l.jpg

És a szótár terén is igen hasonló a kettő

A napelemes rendszer kiválasztása során, akárcsak a nyelvvizsgán, rendkívül jól jön egy szótár. Vannak ugyanis olyan kifejezések, amelyeket nem mindig egyszerű „dekódolni”.

Ne de „napelem szótárt” nem tudunk a könyvesboltban venni

Általában csak hosszas kutatás után – vagy még akkor sem – bukkanunk rá egy-egy kifejezés közérthető jelentésére. Az ideális napelemes rendszer kiválasztásához azonban mindenképp érdemes tisztában lenni néhány fogalommal.

Íme most a szótár, amivel garantáltan sikeres lesz a „vizsga”

  • Abszorpció – Más néven fényelnyelés. A napelemek működésének lényege, hogy elnyelik a fényt, és ebből villamos energiát állítanak elő. Érdemes ennek mértékére figyelni, hiszen értelemszerűen minél magasabb a rendszer abszorpciója, annál nagyobb hatásfokon lesz képes működni.
  • AC/DC – A napelem a fényt elnyelve egyenáramot (DC) állít elő, amely lényegében két módon hasznosítható. Vagy akkumulátorban tárolják, vagy a rendszerbe szerelhető átalakító segítségével váltakozó áramot (AC) hoznak létre belőle.
  • Ad-vesz (szaldós) mérő – A napelemek egyik típusa a hálózatra visszatápláló rendszer. Ennek lényege, hogy a megtermelt, de fel nem használt energia betáplálódik a rendszerbe, és ezt később bármikor fel lehet használni. Ilyenkor tehát két irányba „mozog” az áram, és ezért van szükség az ad-vesz mérőórára, hogy pontosan nyomon követhető legyen ezek aránya.

 

A vizsga hamarosan kezdődik, indulhat a felkészülés. Az ideális napelem kiválasztásában segíteni fog a szótár, amely következő cikkünkben tovább folytatódik – hiszen nem csak „A” betűs fogalmak léteznek a napelem-nyelvben.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fenntarthatojovo.blog.hu/api/trackback/id/tr10012068129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem árt emlékezni 2016.12.25. 00:59:20

Nincs olyan napelemtípus, ami a hálózatra tudna visszatáplálni. A napelemes rendszerben lévő inverter, ami képes a hálózatra táplálni.
Amikor a hálózatra visszatáplálunk, akkor azt az áramot valaki rögtön el is fogyasztja, a hálózat azt nem tudja tárolni. Amikor mi fogyasztunk a hálózatból, akkor nem azt az energiát kapjuk vissza, amit mi termeltünk, hanem azt, amit éppen akkor termelnek mások.
süti beállítások módosítása