Fenntartható jövő

Minden ami megújuló energiaforrás, a fenntartható jövőért!

Elődeink nyomában 1. A kezdetek

2016. november 30. 12:02 - Feggaris

A Nap a Földtől mintegy 150 millió kilométerre található. Elképesztően távol van tőlünk ez a csillag, de még ilyen messzeségből is nélkülözhetetlen a számunkra. A belőle felszabaduló energia teszi lehetővé, hogy élet legyen a bolygón. E nélkül a Föld sivár pusztaság lenne, ami csupán a fagynak és sötétségnek adna otthont – de e helyett itt élet van.

51919226_l.jpg

Hála a Nap energiájának

 

Az emberek már réges-régen felfedezték mindazt az erőt, ami ebben a csillagban rejlik. Hatására változnak az évszakok, gyümölcsöt teremnek a fák, a mezők gabonával telnek meg és az állatok is új erőre kapnak. Mindezek miatt sok kultúrában istenként tisztelték a Napot, és mindenekfelett álló hatalmat tulajdonítottak neki.

És nekik bizonyos szempontból igazuk is volt

 

A Napban folyamatosan zajló kémiai folyamatoknak köszönhetően ugyanis rengeteg energia rejlik ebben a közepes méretű csillagban. Ez hő és fény formájában jut el a Földre, amit a technika fejlődésének hála ma különböző módon hasznosíthatunk. A Nap egy megújuló energiaforrás, ami képes elektromos árammal ellátni a háztartásokat, hozzájárul a melegvíz előállításához és a fűtés zavartalan működéséhez.

De hogyan volt ez évszázadokkal ezelőtt?

 

Az emberiség már régóta tisztában van a Napból érkező hő és fény felhasználásának lehetőségeivel – de mindezt régebben nem az elektromos áram előállításához használták. Ha visszatekintünk a „kezdetekre”, akkor bizony egészen a Kr.e V. századig kell utaznunk, mégpedig a görög városokba.

Ezen a területen ugyanis rendkívül tudatosan építkeztek az emberek. Megfigyelték a Nap „mozgását”, és így pontosan tudták, hogy mikor milyen irányból melegít a legjobban. Egy tipikus ház felépítésekor nagy figyelmet fordítottak a tájolásra, így a nyári napsütés minden esetben kellemesen felmelegítette az otthonokat.  Ügyeltek természetesen a hőszigetelésre is, ennek érdekében az északi oldalon vastag falakat készítettek.

 Az ókori Görögországban az emberek tudásuknak megfelelően hasznosították a Nap energiáját. Idővel más kultúrákban is megjelentek különböző módszerek, amik a mindennapi életet könnyítették meg. Hogy mik voltak ezek? Milyen út vezetett a napenergia modern kori felhasználásának lehetőségéhez? Következő cikkeinkből kiderül.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenntarthatojovo.blog.hu/api/trackback/id/tr412011038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása