Fenntartható jövő

Minden ami megújuló energiaforrás, a fenntartható jövőért!

A színfalak mögött

2017. január 23. 16:36 - Feggaris

Hogyan készül a napelem?

A legtöbb ember születésétől fogva kíváncsi. Az újszülöttek kezdetben rácsodálkoznak a világra, majd ennek a kíváncsiságnak köszönhetően fokozatosan megismerik azt. Ha felfedeznek egy-egy új dolgot, akkor addig nem „nyugszanak”, míg azt kívülről-belülről meg nem ismerik. És ez a kíváncsi természet a későbbi években is megmarad – épp ugyanannyira az emberi kapcsolatok, mint a használati tárgyak területén.

 

42837390_l.jpg

Bizony, a használati tárgyak

Kivel ne fordult volna elő, hogy érdeklődve figyelte a mikró működését miközben a teáját melegítette? Vagy ki ne gondolkodott volna azon, hogy vajon hogyan készülnek a praktikus és hasznos eszközök? Mi a története, hogyan készül, ki készítette, milyen részekből áll – egy-egy gyakran használt tárgy vagy egy új szerzemény esetében újra és újra megfordulnak a fejünkben ezek a kérdések.

Egy érdekes rendszer esetében ráadásul igen gyakran

A fotovoltaikus rendszerek képesek a napfényből energiát előállítani, amit többek között a fűtésre, az energiaigény fedezésére vagy akár melegvíz előállítására is felhasználhatunk. A napelem modulok, a felszerelésük után azonnal munkának látnak, és folyamatosan termelik az értékes energiát.

De hogyan képesek erre?

Mi teszi lehetővé, hogy a napelemek működjenek? Hogyan lehet akkora energiát előállítani, hogy az egy családi ház összes energiaszükségletét fedezni tudja? Mégis miből és hogyan készülnek ezek a rendszerek, amelyek hasznosítani tudják a folyamatosan megújuló napenergiát?

A napelemek titka természetesen a felhasznált anyagokban rejlik

Hiába állítanánk elő egy ugyanígy kinéző rendszert, ha nem használjuk a megfelelő alapanyagokat, akkor bizony hiába minden erőfeszítés – és ez a nélkülözhetetlen kellék a napelemek esetében a szilícium. Ez a fénnyel szemben igen érzékeny anyag, éppen ezért remekül alkalmazható félvezetőként. Két típusát, a mono- és a polikristályos szilíciumot használják az előállítás során, amelyekből általában oszlop alakú öntvényt készítenek, majd a lapokra vágással megkezdődik a napelem gyártása.

 

De mi történik ez után? Hogyan lesz a szilícium oszlopból háztetőre szerelhető modul? A „színfalak mögött” következő epizódjából mindenre fény derül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fenntarthatojovo.blog.hu/api/trackback/id/tr4812148415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása