Fenntartható jövő

Minden ami megújuló energiaforrás, a fenntartható jövőért!

Mindennapi praktikák

2017. január 16. 11:10 - Feggaris

A környezettudatos háztartás

Sokan azt gondolják, hogy a környezetvédelem az őserdők védelmével és az óceánok tisztításával kezdődik. Ezek valóban rendkívül fontosak, azonban a minket körülvevő világ védelme nem csupán ennyiből áll. Ennél jóval többet is tehetünk, hiszen ha tudatosabban éljük a mindennapjainkat, akkor a globális problémákat is csökkenthetjük.

31758649_l.jpg

Tehát a környezetvédelem kis lépésekkel kezdődik

Először mindenkinek a saját háza táján kell körültekintenie, és tudatosabban alakítania a mindennapjait. Ebben sokat segíthetnek a különböző praktikák, amelyekkel bárki könnyedén „zöldebbé” teheti az otthonát és a háztartását.

Hogyan kezdjünk neki?

  1. Csak a hazai

A különböző élelmiszerek szállítása igen megterhelő a környezet számára. Ugyanis a fuvarozás közben nagy mennyiségű káros anyag kerülhet a levegőbe, ami tovább erősítheti a globális felmelegedést. Ennek elkerülése végett érdemes tudatosan vásárolni, lehetőleg helyi termékeket venni.

  1. Két keréken vagy két lábon

A környezettudatosabb élet részeként alakítsunk az utazási szokásainkon. Amennyiben van rá lehetőség, autó helyett válasszuk inkább a sétálást vagy a biciklit, hosszabb távokon pedig részesítsük előnyben a tömegközlekedést. Ezzel ráadásul nem csak a környezetünket óvhatjuk, hanem sokat spórolhatunk is.

  1. Az a bizonyos szelektáció

A háztartások „zöldebbé” tételének része a szelektív hulladékgyűjtés is. Ezzel elősegíthetjük az esetleges újrahasznosítást, és csökkenhetjük a lakásban keletkező hulladék mennyiségét is.

A papírt és a műanyagot mindenképpen gyűjtsük külön, és lehetőleg az ételhulladékot se dobjuk a szemetesbe. Plusz lehetőség, hogy a komposztálással saját házunk táján táplálhatjuk a talajt.

Egy tudatos háztartásban a veszélyes hulladéknak sincs keresnivalója. Az elemeket elemgyűjtőbe, a lejárt vagy felesleges gyógyszereket a patikába, a nem működő háztartási gépeket pedig a műszaki üzletekbe vigyük el.

 

A környezetvédelem nem a füstölő gyárkémények lebontásával kezdődik, hanem a saját „portánk” rendben tartásával. Ezek bár kis lépések az emberiségnek, de nagy lépések a környezetünk megóvása felé.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fenntarthatojovo.blog.hu/api/trackback/id/tr6312125955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maradokapénzemnél 2017.01.16. 16:40:35

+ kerüljük el a túlfogyasztást! Ne menjünk messzire, mondjuk a kaja. Úgy a 10%-a minimum a kukába kerül a megvásárolt ételeknek.
süti beállítások módosítása